Pyszna rozgrzewająca i zdrowa - zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w cienkie i podłużne paski i wrzucamy do miski, obsypujemy 2-3 łyżkami mąki. Na patelnię wlewamy troszkę oleju i przysmażamy nięso. Tak przysmażone mięso wrzucamy do ok. 1l gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości tak z ok 1 godz. Kroimy paprykę w paski, ogórki w paski, kroimy pieczarki, imbir ścieramy na drobnych oczkach. Po ok 45min jak mięso jest już lekko miękkie, dodajemy pieczarki, paprykę, ogórki, fasolkę oraz imbir. Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i gotujemy zupę pod przykryciem ok 20min a potem przyprawiamy solą, pieprzem (może być cayenne dla odważnych) oraz wyciśniętym czosnkiem. Najlepiej smakuje z dodatkiem pokrojonej bagietki czosnkowej na ciepło :-)
Komentarze