Dietetyczny rosół z kluseczkami dyniowymi. Kluseczki są bardzo dobre, i mają fajny smak. Mojej rodzinie bardzo smakował. Ma ładny kolor i tradycyjny rosół nie musi być nudny.
1 godz. 10 min
Składniki:
30 dkg pręgi pręgi wołowej z kością
4 udka z kurczaka
2 marchewki
1 kawałek selera
1/3 pory
1 mały korzeń pietruszki
1/2 dyni hokkaido
kluseczki:
1 szklanka pure z dyni upieczonej
1 szklanka mąki
1 jajko
łyżeczka soli
szczypta soli
Rosół z kluseczkami dyniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładam do garnka, dodaję obrane i umyte warzywa, dolewam zimą wodę i gotuję na wolnym ogniu od zagotowania do miękkości warzyw i mięsa około godzinę.
2.Dynię obieram kroję w paski i układam na blaszce. Piekę w temperaturze 200 stopni około 20 minut aż będzie miękka. Po upieczeniu studzę, okładam kawałek a resztę miksuję blenderem.
3.Potrzebuje szklankę purre z dyni. Przekładam je do miski, dodaję mąkę, jajko, sól i mieszam. Jeżeli jest taka potrzeba dodaję trochę zimnej wody ja nie musiałam. .
4.Kluseczki robiłam za pomocą specjalnej tarki do klusek, ale można nakładać je widelcem do garnka. Kluski wrzucam do wrzącej wody i gotuję od wypłynięcia na wierzch dwie minuty. Rosół podaję z kluseczkami i kawałkami dyni i marchewki
Komentarze