Roladki z risotto

0 (0 ocen)

  • 45 min

Takie roladki bardzo smakowaly moim dzieciom ,ktore bardzo lubia ryz :)

  • 45 min

Składniki:

  • Dla 4 osob :
    * 4 plastry z piersi indyka
    * 3/4 szklanki ryzu na Risotto
    * 0,5 szklanki bialego wina
    * okolo 1,5 szklanki wody lub bulionu (np. z kurczaka bulion)
    * mala cebula
    * 2 lyzka masla
    * sol,pieprz,kurkuma,suszone lub swieze ziola (mieszanka)
    * garsc startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki z risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieso umyc ,osuszyc i rozbic delikatnie ,tak aby powstaly platy na roladki.
  • 2. Cebule pokroic w kostke i zeszklic na lyzce masla.
  • 3. Dodajemy ryz i lekko go smazymy ,zalewamy bialym winem ,nastepnie nalezy dodawac po troche wode lub bulion ,czesto mieszajac . Dodajemy kurkuke (okolo plaskiej lyzeczki) .
  • 4. Jezeli ryz juz dojdzie ,dodajemy ziola ,sol ,pieprz do smaku oraz lyzke masla i parmezan-mieszamy ,przykrywamy i odstawiamy na kilka minut na bok.
  • 5. Mieso delikatnie solimy i pieprzymy .
  • 6. Risotto rozkladamy na miesie i zwijamy roladki,spinamy wykalaczkami.
  • 7. Smazymy z kazdej strony na dobrze rozgrzanej patelni.
  • 8. Podajemy np. z sosem pieczarkowym i zielona salata.
  • 9. Moj przepis na szybki sos pieczarkowy:
    *500 g pieczrek brazowych
    * 400 ml slodkiej smietany 30 %
    * mala cebula
    * sol ,pieprz

    Wykonanie:

    Cebule pokroic w drobna kostke ,podusic na masle ,dodac pokrojone w plasterki pieczarki i odparowac . Dodajemy smietane i na malym ogniu redukujemy ja ,tak aby zrobil sie fajny gesty ,kremowy sosik . Doprawiamy tylko sola i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować