Roladki schabowe w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety rozbijamy cienko. Opruszamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa i odstawiamy do lodówki na godzinę.
2.Sos: Do gotującego się bulionu dodajemy serek i rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając. Wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do sosu. Ciągle mieszając zagotowujemy. Przyprawiamy pieprzem i natką pietruszki.
3.Pomidory kroimy na połówki. Pieczarki na ćwiartki a ser w słupki o szerokości około 5mm. W niewielkim odstępie od brzegu plastra schabu układamy słupek sera, przy nim trzy połówki pomidora, a na słupku sera układamy trzy kawałki pieczarek. Zawijamy roladkę, chowając wystające brzegi mięsa do środka. Układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Zalewamy sosem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 do 60 min.
Komentarze