Na ciepło, na zimno, czyli jak kto lubi. Taka właśnie jest ta rolada z mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska
60 min
Składniki:
• 3 filety z kurczaka
Farsz
• 500 g pieczarek
• 200 g sera żółtego
• 1 cebula
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• sól, pieprz do smaku
• 4 łyżki oliwy
Roladka z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz
• Cebulę posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
• Po przestudzeniu i odlaniu płynu zmielić farsz w maszynce do mielenia mięsa.
• Ser żółty zetrzeć na tarce o grubej tarce.
• Filet z kurczaka pokroić w plastry, rozbić przez woreczek foliowy i ułożyć na folii spożywczej w prostokąt.
• Delikatnie posypać solą i pieprzem.
• Na mięso rozłożyć równomiernie farsz pieczarkowy i posypać żółtym serem. Zwijać roladę za pomocą folii spożywczej.
• Na koniec zawinąć szczelnie roladę w folię spożywczą, a następnie w folię aluminiową.
• Piec w temp. 200 st.C przez 40 minut.
• Po upieczeniu zdjąć obie folie i pokroić roladę w plastry.
Komentarze