Rolada z kremem karpatkowym

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chodziła za mną karpatka i postanowiłam ją przygotować w formie rolady. Ananasowa konfitura dodaje smaku kremowi a kulki malinowe efektownie upiększają roladę. Idealna na świąteczne uroczystości.

Składniki:

  • Rolada:
    4 jajka
    70 g cukru
    60 g mąki pszennej
    60 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    Szczypta soli
    Krem:
    500 ml mleka
    10 g cukru pudru
    2,5 łyżki mąki pszennej
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    0,5 szklanki cukru
    125 g margaryny lub masła
    Dodatkowo:
    250 g konfitury ananasowej
    250 g kulek w zalewie – malinowych (lub kolorowych draży czy suszonej żurawiny)
    Polewa czekoladowa:
    125 g margaryny
    0,5 szklanki cukru
    4 łyżki kakao
    1,5 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada z kremem karpatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Następnie kolejno po jednym żółtku. Do masy dosypujemy partiami przesiane mąki, mieszamy szpatułką bardzo delikatnie. Masę przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową (wymiar 35x38 cm). Wygładzamy po całości. Ciasto pieczemy w 170*C przez 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu odwracamy na suchą ściereczkę i zwijamy do środka. Zostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz pół szklanki cukru. W reszcie mleka mieszamy mąki, cukier waniliowy oraz żółtko. Gdy mleko wrze masę przelewamy do garnka. Energicznie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Garnek owijamy folią aluminiową (aby nie powstał kożuch na wierzchu). Studzimy. Po wystudzeniu margarynę ubijamy na puch, dodajemy po łyżce masy. Mieszamy do uzyskania gładkiego kremu.
  • 3. Roladę rozwijamy ze ściereczki. Całą smarujemy ananasową konfiturą. Następnie rozsmarowujemy cały krem. Wierzch wysypujemy 3 łyżkami malinowych kuleczek. Roladę zwijamy bardzo szczelnie, ale staramy się aby nie wypłynął nam krem. Wstawiamy na około godzinę do lodówki.
  • 4. Polewa: W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem. Dosypujemy kakao, mieszamy energicznie, chwilkę gotujemy. Dolewamy mleko i jeszcze chwilkę gotujemy. Polewamy roladę. Na wierzchu układamy malinowe kulki.

Porady

Roladę najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować