Rolada z indyka z orzechami wloskimi,na carpaccio buraczkowym, z kremem z koziego sera

4.5 (172 ocen)

  • 55 min

To pierwsza potrawa o ktorej pomyslalam gdy przeczytalam liste skladnikow na ten konkurs.Indyk jest soczysty,ze slodko-orzechowym farszem,co podkresla slodko-kwasny smak buraczkow..wszystko ''przeciete'' ostrym,kwaskowym smakiem koziego sera z ziolami.Goraco polecam:)

  • 55 min

Składniki:

  • porcja na 4 os.
    1)skl.podstawowe:800g filetu z indyka, 150g orzechow wloskich,600g buraczkow ugotowanych,obranych (4 x 150g)
    2)skladnik dodatkowy podst: 125g miekkiegp koziego sera
    3)skladniki robocze: 2lyz oleju zwyklego,7lyz oliwy z oliwek,2 lyzki octu balsamicznego,3lyzki octu winnego bialego,1lyzka musztardy,1,5lyzki miodu,sol,pieprz,1lyzka mleka,suszony tymianek(ok 1 lyzeczka),czosnek granulowany(ok2 lyzeczek),suszony rozmaryn (ok 1/2 lyzeczki)
    4)skladnik do dekoracji:natka pietruszki ok 4lyzek.
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z indyka z orzechami wloskimi,na carpaccio buraczkowym, z kremem z koziego sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)krok 1szy:filet z indyka nakroic w poprzek do 2/3 glebokosci,az powstanie kieszen i rozlozyc w motylka.rozbic tluczkiem na ok 1cm grubosci.doprawic sola i pieprzem.2)na suchej patelni prazymy orzechy wloskie ok 3-4min 3)orzechy siekamy b.drobno,2lyzeczki orzechow odkladamy do dekoracji.reszte mieszamy z 1lyzka musztardy 1,5 lyzki miodu,1/2lyzeczki tymianku,1/4lyzeczki rozmarynu,1lyzeczka czosnku granulowanego.doprawiamy sola i pieprzem wedlug uznania.Powinna wyjsc gesta masa. ok 3lyzek odkladamy do miseczki,reszte smarujemy po indyku,zostawiajac ok 2cm od krawedzi.4)indyka zwijamy ciasno,troche nadzienia wyjdzie,to normalne.spinamy wykalaczkami i kladziemy na rozgrzana patelnie-spieciem do dolu.obsmazamy ok3-4min,az mieso sie zetnie z zewnatrz.nastepnie przekladamy do piekarnika 180C termoobieg na ok40min.5) buraczki kroimy w cienkie plastry(ok 7 plastrow na osobe)doprawiamy je sola,pieprzem,2lyzkami oliwyoraz octem balsamicznym i zostawiamy do zamarynowania.8)ser kozi w temp pokojowej rozdrabiamy widelcem,dolewajac po kropelce mleka,az uzyskamy konsystencje twarozku.doprawiamy pozostalym czosnkiem,rozmarynem,sola,pieprzem,tymiankiem oraz2 lyzkami natki pietruszki.pozostawiamy w lodowce az do podania.9)pozostale nadzienie orzechowe mieszamy dodajac 5lyzek oliwy i 4 lyzki octu winnego bialego-to nasz dressing.10)kiedy mieso jest gotowe dajemy mu odpoczac ok 10min nastepnie kroimy w 12 plasterkow.po3 na osobe.po7plastrow buraczka ukladamy w rozetke na srodku talerza,na to 3plastry indyka oraz po 3 kleksy kremu z sera koziego.(formowane dwoma lyzeczkami).zdobimy dressingiem,pozostalymi orzechami oraz natka pietruszki.smacznego!

Porady

1)Ja uzywam ugotowanych,kupnych buraczkow,wy mozecie ugotowac swoje,obrac je i wystudzic. 2)krem z sera koziego,dressing i buraczki mozna przygotowac juz dzien wczesniej i zostawic w lodowce. 3)pamietaj aby dobrze spiac rolade wykalaczkami,by sie nie rozwinela. 4)dobrze dopraw nadzienie sola i pieprzem. 5)upraz orzechy by wydobyc z nich caly aromat 6)daj miesu odpoczac kilka minut po pieczeniu-bedzie bardziej soczyste. 7)to danie mozna podawac na zimno i na cieplo :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować