Rolada z brzucha z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

wyśmienita zarówno na zimno jak i na ciepło

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1400 g brzucha wieprzowego
    150 g ananasa świeżego lub suszonego
    220 g suszonych owoców (żurawina, śliwki suszone, rodzynki, daktyle, papaja)
    3 łyżki sosu sojowego
    2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka cynamonu
    ząbek czosnku
    pieprz
    2 łyżki miodu
    6 łyżek chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z brzucha z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozłożyć owoce równomiernie 1. Brzuch umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Czosnek obrać, i przecisnąć przez praskę i wraz z połową ilości sosu sojowego, curry, pieprzem natrzeć zewnętrzną część brzucha. Natomiast od wewnętrznej strony rolady natrzeć ją drugą połową sosu z pieprzem curry i cynamonem. Odstawić do lodówki.
    W tym czasie przygotować nadzienie. Suszone owoce pokroić na małą kostkę. Jeśli mamy świeżego ananasa obieramy go i też kroimy w kostkę. Mieszamy owoce razem.
    Wyjmujemy mięso z lodówki, rozkładamy na desce i nakładamy równomiernie owoce. Następnie zwijamy roladę i związujemy, by się nie rozeszła podczas pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 C przez 60 - 70 minut. Podczas pieczenia dość często obracamy roladę, by równomiernie się upiekła. Pod koniec pieczenia zmniejszamy temperaturę do 140 C i pieczemy jeszcze 10 minut.
    Po upieczeniu odczekać aż przestygnie i ją odwiązać.
    Chrzan w miseczce mieszamy z miodem.
    Podawać na zimno lub na gorąco z sosem chrzanowo - miodowym.

Porady

Po upieczeniu odczekać aż ostygnie zanim się rozwiąże sznurek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować