Rolada w paski z truskawkową pianką i borówką amerykańską

0 (0 ocen)

Pyszna lekka delikatna, zapraszam:))

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka rozm. M
    5 łyżek mąki typ 450
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    100 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń truskawkowy (60 g)

    Przełożenie:

    300 g truskawek świeżych lub mrożonych
    3 łyżki cukru trzcinowego
    1 cytryna
    2 łyżki żelatyny
    4 łyżki wrzątku
    300 g mascarpone
    2 łyżki konfitury truskawkowej
    2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
    2 łyżki cukru trzcinowego
    120 g borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Biszkopty

Rolada w paski z truskawkową pianką i borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka ubić z cukrem 1. Biszkopt: Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem.
  • 2. W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia,przesiać, dodać szczyptę soli.
  • dodać suche składniki 3. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą.
  • dodać proszek budyniowy 4. Podzielić ciasto na 2 części i do jednej dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać.
  • truskawki wymieszać z sokiem z cytryny 5. Przełożenie: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować ( mrożonych nie rozmrażać). Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok wyciśnięty z całej cytryny. Postawić na ogień i gotować aż cukier się rozpuści.
  • zmiksować na miazgę 6. W między czasie żelatynę wymieszać z gorącą wodą tak aby nie bylo grudek. Dodać do garnka i zmiksować końcówka do zup na miazgę. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • ser wymieszać z konfiturą 7. Ser przełożyć do miski, dodać konfiturę cukier oraz ekstrakt pomarańczowy i dobrze utrzeć. Stopniowo dodawać truskawki i wymieszać dobrze na jednolitą masę. Odłożyć do lodówki aż troszkę stężeje.
  • ułozyć biszkopt na przemian 8. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę ( od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta przełożyć do mocnego worka, odciąć róg i na przemian kłaść paski na papierze. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.
  • biszkopt posmarować pianka i wyłożyć borówkami 9. Wykonanie: Biszkopt rozwinąć i rozsmarować piankę ( 2 łyżki zostawić do dekoracji). Wysypać umyte i suche borówki. Zwinąć ponownie w roladę, górę udekorować resztą pianki i przełożyć do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować