Rolada w paski z truskawkową pianką i borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem.
2.W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia,przesiać, dodać szczyptę soli.
3.Stopniowo wsypywać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą.
4. Podzielić ciasto na 2 części i do jednej dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać.
5. Przełożenie: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować ( mrożonych nie rozmrażać). Przełożyć do garnka, dodać cukier i sok wyciśnięty z całej cytryny. Postawić na ogień i gotować aż cukier się rozpuści.
6. W między czasie żelatynę wymieszać z gorącą wodą tak aby nie bylo grudek. Dodać do garnka i zmiksować końcówka do zup na miazgę. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
7.Ser przełożyć do miski, dodać konfiturę cukier oraz ekstrakt pomarańczowy i dobrze utrzeć. Stopniowo dodawać truskawki i wymieszać dobrze na jednolitą masę. Odłożyć do lodówki aż troszkę stężeje.
8.Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę ( od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta przełożyć do mocnego worka, odciąć róg i na przemian kłaść paski na papierze. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.
9.Wykonanie: Biszkopt rozwinąć i rozsmarować piankę ( 2 łyżki zostawić do dekoracji). Wysypać umyte i suche borówki. Zwinąć ponownie w roladę, górę udekorować resztą pianki i przełożyć do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
Komentarze