Rogaliki nadziane aronią

0 (0 ocen)

Drożdżowe rogaliki, dziecinnie proste w wykonaniu. Pyszne bo dzięki kwasowości i winności aroniowej marmolady nie są mdłe.

Składniki:

  • 70 dkg mąki
    1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
    5 dkg drożdży
    0,5 szklanki mleka ciepłego
    1 jajko
    1 żółtko
    3 łyżki śmietany 12-18%
    3 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    dżem z aronii
    cukier puder do posypania rogalików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Rogaliki nadziane aronią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Rogaliki nadziane aronią 2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść,przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Na każdy trójkąt łyżeczką nałożyć trochę dżemu i zwijać. Zwijać rogaliki - od najszerszej części do czubka i lekko wygiąć w łuk.
  • Rogaliki nadziane aronią 3. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na ok 10-15 min do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 15 -20 min w temperaturze ok 190-200 stopni. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Wyśmienite do kawy i herbaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować