Razowa tarta z serowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tarta przyrządzona według poniższego przepisu będzie smakować zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jednym prostym dodatkiem możemy naprawdę udoskonalić jej (i tak fantastyczny) smak.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g żytniej razowej mąki
    400 g brokułów
    250 g sera ricotta
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ziaren sezamu
    4-5 łyżek oliwy
    ½ szklanki wody
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Razowa tarta z serowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać do niej, sól, ziarna sezamu oraz oliwę. Dolewając stopniowo pół szklanki wody, wyrobić ciasto na miękką masę (może się delikatnie lepić). W zależności od potrzeby można dodać jeszcze odrobinę oliwy, jeśli będzie się ciężko ugniatać, ale zazwyczaj wyrobienie tego ciasta nie powinno przysporzyć trudności. Ciasto przełożyć na kwadratowy kawałek folii spożywczej, zawinąć i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 2. Brokuł oczyścić z twardych łodyg i liści. Różyczki umyć i ugotować w osolonej wodzie – ok. 12 minut. Odcedzić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub oliwy. Podsmażyć na niej starty na tarce o małych oczkach czosnek, dodać brokuł i delikatnie ugniatać widelcem, aż różyczki się rozdrobnią. Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. W miseczce wymieszać ser wraz z brokułem. To będzie farsz do naszej tarty. Kiedy minie już 30 minut, należy wyjąć ciasto z lodówki. Podzielić je na 2 równe części. Pierwszą rozwałkować lub delikatnie rozgnieść w dłoniach na okrągły placek. Następnie ułożyć na środku tartownicy i delikatnie zwilżonymi palcami rozciągać na brzegi, tak by nachodziły na ¾ wysokości ścianek tartownicy. Następnie położyć równo nadzienie. Zabawa zaczyna się przy wierzchniej części ciasta. Przyznam, że nie potrafię rozwałkowywać takiego ciasta nawet pod folią, ale powoli mi się to udało (to znaczy, że się da!), choć placek nadal był zbyt mały. Postanowiłam przełożyć go na środek farszu i delikatnie naciągać palcami zwilżonymi wodą. Trzeba to robić delikatnie, ale okazuje się, że nie jest to trudne. Nie zrażajcie się, jeśli porobią się Wam delikatne dziurki, a farsz będzie miejscami przebijał. Po upieczeniu się nie będzie tego widać.

Porady

Maczana w gęstym jogurcie tarta smakuje genialnie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka razowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować