Razowa tarta z wędzonym twarogiem i papryką

  • wyświetlono: 564 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wędzony twaróg dodaje ciekawego aromatu całej tarcie i pysznie współgra z kolorową papryką. Wszystko zamyka razowe ciasto tarty.

Mniam1

Składniki

CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 żółtko
2 jajka
50g masła
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
NADZIENIE:
250g twarogu wędzonego
100g twarogu półtłustego
100g sera typu feta
3 łyżki śmietany
1 jajko
1 białko
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Razowa tarta z wędzonym twarogiem i papryką

  • Tarta1. Składniki na ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść. Masło i woda muszą być zimne. Rozwałkować i włożyć do formy na tartę o średnicy 25cm. Wstawić do lodówki na około 30min. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15min.
  • Składniki na masę twarogową.2. Papryki przekroić wzdłuż na pół. Połówki z każdego koloru pokroić w paski o grubości 5mm.Włożyć je do miski i wymieszać z oliwą z oliwek. Natomiast drugie połówki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę również pokroić w kostkę i podsmażyć. Wszystkie gatunki sera włożyć do miski, dodać jajko, białko i śmietanę. Wymieszać rozcierając ser.
  • Papryka dodana do twarogu3. Dodać podsmażoną paprykę i cebulę. Wymieszać i wyłożyć na podpieczoną tartę. Na wierzchu ułożyć paski kolorowej papryki. Piec w 180*C przez 40min. Smacznego!

Porady

Jeżeli chcemy tartę o mniej razowym charakterze to należy użyć zwykłą mąkę pszenną i razową w proporcji 1:1.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartatania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakimąka razowatwaróg wędzonypapryka kolorowawypieki na słonodanie na jesień

Komentarze

Podobne przepisy

image-1rgs79l

Dodane przez: nataliakielek

Tarta z twarogiem, kaszą manna i porzeczką

Klasyczny przepis na tartę z wykorzystaniem...

image-265789n

Dodane przez: Magster

TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Smaczna tarta w wersji rybnej.

image-1rgs79l

Dodane przez: nataliakielek

Tarta z twarogiem, kaszą manna i porzeczką

Klasyczny przepis na tartę z wykorzystaniem...

Tarta z wędzonym łososiem

Dodane przez: Jaga85

Tarta z wędzonym łososiem

Tarta to kruche ciasto wypełnione...

Razowa tarta z dynią i gorgonzolą

Dodane przez: anemon

Razowa tarta z dynią i gorgonzolą

Tarta odpowiednia na jesienne chłody....

Tarta z porem i wędzonym bekonem

Dodane przez: MonaLiza

Tarta z porem i wędzonym bekonem

Świeży por i wędzony bekon to zgrany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE