ratatouille - smak prosto z Prowansji

0 (0 ocen)

  • 30 min

Warzywa są dobre na wszystko. Teraz nie są tak smaczne jak latem ale i tak warto się skusić. Aromatyczna potrawa może wystąpić jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

  • 30 min

Składniki:

  • bakłażan
    cukinia
    cebula cukrowa
    2-3 ząbki czosnku
    2-3 pomidory, sparzone i obrane ze skórki

    2 łyżki oleju
    sól,
    pieprz
    cukier
    natka pietruszki
    tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ratatouille - smak prosto z prowansji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa kroimy:
    bakłażan (ze skórką) w półplasterki - solimy i zostawiamy na 10-15 min - po tym czasie wycieramy papierowym ręcznkiem (w ten sposób pozbywam się goryczki),
    cukinia (ze skórką) w plasterki- chyba, że duża to w półplasterki,
    cebulę w kostkę,
    czosnek w drobniutką kosteczkę,
    pomidory w kostkę.
  • 2. Na dużej patelni podsmażamy cebulę, tylko żeby się zeszkliła, następnie dodajemy czosnek i chwilkę smażymy.
    Potem dodajemy wszystkie warzywa, posypujemy je solą, pieprzem, cukrem i jeśli suszony to tymiankiem. Podsmażamy ok 5-10 minut.
    Po tym czasie przykrywamy pokrywką i dusimy aż warzywa będą miękkie.
    Na końcu obficie posypujemy pietruszką.

    Podajmy z włąsnoręcznie upieczonym chlebkiem z masełkiem albo jako jarzynkę do obiadu.

    Smacznego!

Porady

Na zdjęciu są jeszcze kawałeczki papryki (resztki z pańskiego stołu;)) ale nie są konieczne. Prawdziwy prowansalski ratatouille jest bez papryki, tylko z tymi składnikami, które wymieniłam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować