Z paru ,,resztek" powstało jedno z najlepszych ciast, jakie kiedykolwiek jadłam i robiłam. Czekoladowy spód jest delikatny i kruchy dzięki użyciu mąki kukurydzianej, a góra chrupiąca przez słonecznik i ciągnąca dzięki karmelowi.
Rajskie ciasto: kokos, słonecznik i karmel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy obie mąki z sodą, dodajemy cukier, kawę, kakao, sól, masło i robotem kuchennym łączymy ze sobą. Jajko roztrzepujemy razem ze śmietaną i dodajemy do suchych składników. Całość łączymy ze sobą mikserem (mieszadłem), zlepiamy w kulkę i wkładamy do lodówki na ok 1 godz.
2.W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i doprowadzamy do jego lekkiego rozpuszczenia, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy kokos i słonecznik.
3.Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Tortownicę o średnicy 30cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i ciastem. Spód podpiekamy ok 15 minut. Po tym czasie na wierzch wykładamy karmel ze słonecznikiem i kokosem. Całość podpiekamy kolejne 20 - 25 minut.
Komentarze