rajskie ciasto

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tym ciastem przywołujemy lato :) Zrobiłam je specjalnie pod dzieci, dlatego było bardzo kolorowe, lekkie i optymistyczne. Na wierzchu owoce tropikalne: brzoskwinie, ananasy, papaje, marakuje. Będzie idealne na upały, bo jest orzeźwiające, nie zamulające i soczyste.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 25*34 cm (może być trochę większa)
    Składniki:
    na biszkopt:

    5 jajek
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta kurkumy
    3 łyżki oleju rzepakowego
    na przełożenie:
    dwa kubeczki po 200 ml śmietanki kremówki 30%
    galaretka zielona
    galaretka malinowa lub inna różowa
    na wierzch:
    galaretka fioletowa (lub inna)
    puszka brzoskwiń
    puszka owoców egzotycznych (tzw. koktajl tropikalny)
    galaretka truskawkowa
    150 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Rajskie ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać cukier a później żółtka. Mąkę wymieszać z kurkumą i proszkiem do pieczenia. Przesiać do ubitych jajek, dodać olej i delikatnie wymieszać. Przelać do blaszki wyścielonej papierem i piec około 30 minut w 175*C. Wystudzić i przekroić na trzy cienkie blaty.

    Galaretki zieloną, malinową i fioletową rozpuścić każdą osobno w 3/4 szklanki wody. Wystudzić.
  • 2. Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia (najlepiej zostawić jeszcze margines ponad blaszkę, bo ciasto wyjdzie bardzo wysokie.

    Każdy kubeczek kremówki ubić osobno. Do jednej śmietanki wlać tężejąca zieloną galaretkę, zmiksować i wylać na dolny biszkopt przykryć drugą częścią ciasta.
    Do drugiej śmietanki dodać malinową galaretkę, szybko zmiksować i wylać na ciasto. Przykryć ostatnim biszkoptem. Mleczko skondensowane ubić na pianę, wlać ostudzoną fioletową galaretkę, szybko zmiksować i tak powstałą piankę wyłożyć na ciasto.
  • 3. Brzoskwinie i owoce tropikalne odsączyć (sok zachować), brzoskwinie pokroić na drobniejsze kawałki. Owoce ułożyć na piance z mleczka. Sok z brzoskwiń wymieszać z sokiem z mieszanki tropikalnej i zagotować. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę truskawkową i rozpuścić. Kiedy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Egzotyczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować