Jednym ze składników naszej potrawy jest trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana jest w Polsce. Ma przyjemny cytrynowy smak
Składniki:
Składniki dla 5 osób:
50 dag polędwica wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki,
20 dag świeżych oczyszczonych krewetek,
20 dag młodej szerokiej fasoli
20 dag fasolka szparagowa
2 cebule pokrojone w pól plasterki
1 młoda cukinia pokrojona w paski
2 łodygi selera naciowego
2 szt. czerwona papryki pokrojonej w paski,
3 ząbki posiekanego czosnku,
½ szklanki bulionu z drobiu
2 łyżki olej do smażenia
Marynata do polędwicy:
1 ząbek czosnku posiekany
1 mała papryczka chilli posiekana
1 łyżka posiekanej kolendry,
0,5 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
0,5 łyżeczki sos chilli
1 łyżka sos sojowy Kikkoman
1/4 łyżeczki sambal oelek
2 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżki bulionu
sól
Marynata do krewetek:
3 łyżki sos sojowy Kikkoman
1/2 łyżeczki sambal oelek
Ragoût christophera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić marynatę: sos sojowy ,sos chilli słodko pikantny, posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona mała ostra papryczka, oliwa z oliwek, trawa cytrynowa, kolendra i sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować krewetki, sos sojowy i sambal oelek. Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut.
Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy.
2.Całą potrawę wykonujemy w woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną polędwicę, mieszamy, chwilę smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plasterki, seler naciowy i paprykę. Po chwili cukinię i odcedzone fasolki. Następnie przyprawy . Chwilę wszystko razem smażymy i podlewamy bulionem. Chwilę jeszcze dusimy i redukujemy ( odparowujemy nadmiar bulionu i soków) w celu wytworzenia sosu. Na koniec dodajemy przesmażone na innej patelni krewetki .
Komentarze