Ragoût Christophera

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jednym ze składników naszej potrawy jest trawa cytrynowa. Kilka słów na jej temat. Jest jej ponad 50 gatunków. Pochodzi z Indii, obecnie coraz częściej uprawiana jest w Polsce. Ma przyjemny cytrynowy smak

Składniki:

  • Składniki dla 5 osób:

    50 dag polędwica wieprzowa pokrojona w cienkie plasterki,
    20 dag świeżych oczyszczonych krewetek,
    20 dag młodej szerokiej fasoli
    20 dag fasolka szparagowa
    2 cebule pokrojone w pól plasterki
    1 młoda cukinia pokrojona w paski
    2 łodygi selera naciowego
    2 szt. czerwona papryki pokrojonej w paski,
    3 ząbki posiekanego czosnku,
    ½ szklanki bulionu z drobiu
    2 łyżki olej do smażenia


    Marynata do polędwicy:
    1 ząbek czosnku posiekany
    1 mała papryczka chilli posiekana
    1 łyżka posiekanej kolendry,
    0,5 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
    0,5 łyżeczki sos chilli
    1 łyżka sos sojowy Kikkoman
    1/4 łyżeczki sambal oelek
    2 łyżki oliwa z oliwek
    2 łyżki bulionu
    sól

    Marynata do krewetek:
    3 łyżki sos sojowy Kikkoman
    1/2 łyżeczki sambal oelek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ragoût christophera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ragout 1. Zrobić marynatę: sos sojowy ,sos chilli słodko pikantny, posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona mała ostra papryczka, oliwa z oliwek, trawa cytrynowa, kolendra i sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć pokrojoną w plasterki polędwicę. W osobnym naczyniu zamarynować krewetki, sos sojowy i sambal oelek. Polędwiczki i krewetki trzymać w zalewie około 30 minut.
    Dwie fasole blanszujemy we wrzątku około 5 minut. Odcedzamy.
  • Ragout 2. Całą potrawę wykonujemy w woku. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną polędwicę, mieszamy, chwilę smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plasterki, seler naciowy i paprykę. Po chwili cukinię i odcedzone fasolki. Następnie przyprawy . Chwilę wszystko razem smażymy i podlewamy bulionem. Chwilę jeszcze dusimy i redukujemy ( odparowujemy nadmiar bulionu i soków) w celu wytworzenia sosu. Na koniec dodajemy przesmażone na innej patelni krewetki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować