Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
białka ubić na sztywno, dodać cukier i dobrze ubić. osobno rozmieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i octem a następnie połączyć z białkiem. dodać przesianą mąkę i lekko wymieszać. piec 30 min w 170-180 stopniach
zimny biszkopt przekroić na pół. spodni biszkopt posmaruj dżemem porzeczkowym.
masa:
czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej- wystudzić. wlać śmietanę do czekolady i ubić.
osobno ubić margarynę z cukrem pudrem na puch a następnie połączyć ze śmietaną i czekoladą delikatnie mieszając.
spodni biszkopt/ dżem/ 3/4 masy / biszkopt/ reszta masy/ na wierzch wiórka kokosowe.
Porady
jeśli boisz się masy śmietanowo czekoladowej to zwyczajnie zrób masę budyniową klasyczną i dodaj czekoladę do gorącego budyniu - smak przybliżony.
masa ze śmietanką jest niezwykle delikatna taka puszysta.
Komentarze