Ciasto rafaello

0 (0 ocen)

idealny do kawy i na ploteczki

Składniki:

  • forma: 40x24
    biszkopt:
    4 jaja
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyż proszku do pieczenia
    1 łyzka octu

    słoiczek dżemu porzeczkowego


    masa:
    2 białe czekolady
    4 łyżki mleka
    400 ml śmietany 36%
    1 kostka margaryny
    1/2 szkl. cukru pudru
    10 dkg wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Dżem porzeczkowy

Ciasto rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    białka ubić na sztywno, dodać cukier i dobrze ubić. osobno rozmieszać żółtka z proszkiem do pieczenia i octem a następnie połączyć z białkiem. dodać przesianą mąkę i lekko wymieszać. piec 30 min w 170-180 stopniach

    zimny biszkopt przekroić na pół. spodni biszkopt posmaruj dżemem porzeczkowym.

    masa:
    czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej- wystudzić. wlać śmietanę do czekolady i ubić.
    osobno ubić margarynę z cukrem pudrem na puch a następnie połączyć ze śmietaną i czekoladą delikatnie mieszając.

    spodni biszkopt/ dżem/ 3/4 masy / biszkopt/ reszta masy/ na wierzch wiórka kokosowe.

Porady

jeśli boisz się masy śmietanowo czekoladowej to zwyczajnie zrób masę budyniową klasyczną i dodaj czekoladę do gorącego budyniu - smak przybliżony. masa ze śmietanką jest niezwykle delikatna taka puszysta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować