Racuszki z budyniem dyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki ,jajka, cukru, zsiadłego mleka i sody zagniatamy szybko ciasto. Powinno być dość luźne. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na grubośc około 0,5 cm. Wycinamy dowolne kształty. Smażymy na tłuszczu z obu strontaiemi najlepiej smakują. aż się zarumienią. Ja smażę na smalcu ponieważ takie mi najlepiej smakują.
1,5 szklanki mleka gotujemy dodając miąższ z dyni i cukier. Powoli mieszając gotujemy około 20 minut.Dokłądnie blend ujemy. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i jajko dokładnie miksujemy i wlewamy do gotującego się garnka z mlekiem i dynią. Mieszamy aż budyń zgęstnieje.
Gdy wystygnie smarujemy nim racuszki.
Smacznego!
Komentarze