Ciasto z budyniem dyniowym i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Delikatne ciasto z budyniem na bazie dyni. Soczystości dodają mu brzoskwinie z puszki. Całość idealnie komponuję się z puszystym biszkoptem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt 2 szt ( 25 x 40 )
    2 x 4 jajka
    2 x 1 szkl mąki
    2 x 3/4 szkl cukru
    2 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Budyń dyniowy
    750 ml mleka
    1,5 szkl pure z dyni
    1 cukier waniliowy
    2-3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo
    250 ml śmietanki 30 %
    1 biała czekolada
    ok. 1 puszka brzoswkiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Puree

Ciasto z budyniem dyniowym i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pracę zaczynamy od zagotowania śmietanki. Dodajemy do niej połamaną białą czekoladę, dokładnie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy. Przestygniętą masę wkładamy do lodówki na 6 godzin.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy stopniowo przesiana mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Kiedy biszkopty ostygną zdejmujemy z nich przypieczoną skórkę.
  • 3. 700 ml mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego dodajemy pure z dyni. W pozostałych 50 ml mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy dopiero, gdy mleko z dynią zagotuje się.
  • 4. Gorący budyń wylewamy na jeden biszkopt. Przykrywamy drugim i zostawiamy do wystygnięcia.
    Dobrze schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę.
    Ciasto wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Czekolada Śmietana Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować