Ciasto z budyniem dyniowym i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pracę zaczynamy od zagotowania śmietanki. Dodajemy do niej połamaną białą czekoladę, dokładnie mieszamy do połączenia składników i odstawiamy. Przestygniętą masę wkładamy do lodówki na 6 godzin.
2.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy stopniowo przesiana mąkę z proszkiem. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Kiedy biszkopty ostygną zdejmujemy z nich przypieczoną skórkę.
3.700 ml mleka gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego dodajemy pure z dyni. W pozostałych 50 ml mleka rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy dopiero, gdy mleko z dynią zagotuje się.
4.Gorący budyń wylewamy na jeden biszkopt. Przykrywamy drugim i zostawiamy do wystygnięcia.
Dobrze schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywno. Wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Komentarze