Racuchy z prażonymi jabłkami polane złocistym miodem

5 (145 ocen)

  • 15 min

Racuchy, smak mojego dzieciństwa. Gdy jako dziecko spędzałam wakacje na wsi, babcia robiła racuchy - obowiązkowo;)

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    na ok. 16 placków
    Ciasto:

    śmietana 30% - 340 gram
    mleko - 1 szklanka
    cukier - 1 łyżka
    cukier waniliowy - 2 łyżeczki
    mąka - 2 szklanki
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    jajko - 1 sztuka


    Prażone jabłka:

    jabłka - 6 dużych
    cukier - 1 łyżka
    cynamon - 1 łyżeczka
    woda - 1 łyżka

    Do polania:

    miód lub syrop klonowy - ile dusza zapragnie;)

    Do smażenia:

    olej - 6 łyżek
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy z prażonymi jabłkami polane złocistym miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko połączyć ze śmietaną i jajkiem. W drugiej misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych - mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego niczym śmietana ciasta. Odstawiamy aby odpoczęło.
  • prażone jabłka 2. Myjemy jabłka, obieramy ze skórki, usuwany gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Do rondelka wlewamy łezkę wody podgrzewami i dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Po chwili do jabłek wsypujemy cukier i cynamon - prażymy mieszając ciągle do miękkości - wyłączamy gaz.
  • smażymy racuchy 3. smażymy placki na rozgrzanej z tłuszczem patelni. Gdy kończymy smażyć ostatnie porcje jabłka ponownie podgrzewamy. Racuchy układamy na talerzu, na nich prażone jabłka i całość polewamy miodem. Podajemy gorące
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować