Racuchy z prażonymi jabłkami polane złocistym miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko połączyć ze śmietaną i jajkiem. W drugiej misce wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych - mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego niczym śmietana ciasta. Odstawiamy aby odpoczęło.
2.Myjemy jabłka, obieramy ze skórki, usuwany gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Do rondelka wlewamy łezkę wody podgrzewami i dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Po chwili do jabłek wsypujemy cukier i cynamon - prażymy mieszając ciągle do miękkości - wyłączamy gaz.
3.smażymy placki na rozgrzanej z tłuszczem patelni. Gdy kończymy smażyć ostatnie porcje jabłka ponownie podgrzewamy. Racuchy układamy na talerzu, na nich prażone jabłka i całość polewamy miodem. Podajemy gorące
Komentarze