Pyzy z fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić,jeszcze gorące dobrze utłuc jak na puree lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.Do masy ziemniaczanej dodać szklankę mąki ziemniaczanej,mąkę pszenną,jajko i sól.Wszystkie składniki dokładnie zagnieść.
2.Fasolę namoczyć na noc.Następnego dnia ugotować ją do miękkości w tej samej wodzie co się moczyła.Dopiero pod koniec gotowania fasolę posolić.Ostudzoną fasolę zmiksować.Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać olej,wrzucić cebulę,zeszklić.Dodać do niej zmiksowaną fasolę,wymieszać,doprawić.
3.Z ciasta uformować pyzy,wkładając do środka farsz z fasoli i cebuli.Zalepić,formować kulki.Wrzucać pyzy na osoloną wodę i gotować kilka minut.Danie podawać na gorąco,posypane usmażoną cebulą.
Komentarze