Burrito Meksyku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pieczony i smażony kurczak lubi sok z cytryny i zieleninę .

  • 30 min

Składniki:

  • duża pierś z kurczaka
    10 dag cieciorki z puszki
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    łyżka oleju
    cebula
    czerwona papryka
    kilka liści sałaty
    8 placków pszennych
    pikantny sos meksykański sól pieprz
    papryka w proszku

Burrito meksyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka umyj , osusz i pokrój w cienkie paski . Marchewki obierz , potnij w słupki i podsmaż na rozgrzanym oleju . Zdejmij z patelni i osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu .
  • 2. Cebule pokrój w krażki i podsmaż na oleju pozostałym ze smażenia marchewki . Dodaj pokrojonego kurczaka , przypraw sola ,pieprzem i ostrą papryką . Smaż , aż mięso będzie rumiane .Pod koniec smażenia dodaj przecisnięty przez praskę czosnek . Nie smaż czosnku dłużej niż minutę , bo szybko staje się gorzki .
  • 3. Cieciorkę wyjmij z puszki i osącz na sitku . Paprykę przekrój na pół , usuń gniazda nasienne , umyj , osusz i pokrój w drobne paseczki . Do miski przełóż cieciorkę , pokrojoną w paski paprykę , marchewkę i smażone mięso z kurczaka . Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką .
  • 4. Placki wyjmij z opakowania , rozłóż i skrop wodą . Podgrzej je 5 minut w dobrze jużrozgrzanym piekarniku ( 180 ) . Jeszcze ciepłe placki posmaruj sosem meksykańskim , wyłóż je sałatą i układaj na nich ciepłą mieszankę warzyw oraz mięsa .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy