pażuchy - poznańskie pyzy

4.45 (185 ocen)

  • 1 godz. 50 min

cała rodzina się nimi zajada :) smakują po poznańsku z sosem i mięsem ale będą również pyszne z owocami

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    40 g drożdży
    250 ml mleka
    2 jajka
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.45 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy Dodatki

Pażuchy - poznańskie pyzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: w rondelku wkruszyć drożdże, dodać cukier,łyżkę mąki i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odsawić do wyrośnięcia na 10-20minut.
  • 2. Do dużej miski przesiać mąkę,wbić jajka,dodać wyrośnięte drożdże i wlać roztopione masło. Zagnieść ciasto w elastyczną kulkę.Odsawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie uszykować dużą płaską blachę obsypaną mąką. Ręce natrzeć oliwą i urywamy kawałki z ciasta i formujemy zgrabne kulku i układamy na blaszce. Tak do skończenia ciasta. Przykrywamy ściereczką i odsawiamy na 20minut do wyrośnięcia.
  • 3. Gotujemy w garnku do gotowania na parze na małym ogniu tak żeby woda w garnku delikatnie "pyrkotała" pod przykryciem 11 minut. Jednocześnie gotować po 4 sztuki gdyż podczas gotowania pażuchy lubią ładnie rosnąć.

Porady

Przy wyrabianiu ciasta najlepiej mieć naoliwione ręce lub wysmarowane roztopionym masłem wtedy ciasto nie przykleja się do rąk

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować