Lekkie i kruche ciasto. Przepis na nie, dostałam od koleżanki Mileny.Moim domownikom bardzo smakowało, szczególnie 4-letniej córeczce Zuzi :) Polecam :)
60 min
Składniki:
* 1 opakowanie budyniu śmietankowego
*3 opakowania budyniu czekoladowego
*2 małe kostki twarogu
* 1 szklanka cukru
*3 jaja + 2 żóltka
*1,5 łyżki kwaśnej śmietany
*320 g mąki
* 1 l mleka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
*250 g margaryny
Pyszny budyniowiec. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy ciasto z podanych składników : mąki,125 g margaryny, proszku do pieczenia,pół szklanki cukru, 2 żółtek i śmietany. Budnie gotujemy z mlekiem. Ciasto, wkładamy do natłuszczonej wcześniej formy, budyń przekładamy na surowe ciasto. Wyrównujemy wierzch. Odstawiamy aż wystygnie.
2.Gdy rozbijemy jajka, oddzielimy od żółtek,ubijamy z tego pianę. Pozostałą częśc margaryny,ucieramy z cukrem. Dodajemy na przemian: twaróg,żółtka. Później wsypujemy budyń śmietankowy.
3.Do masy serowo-śmietankowej dokładamy pianę z białek i mieszamy bardzo delikatnie. Krem rozkładamy równomiernie na budyniu. Ciasto wstawiamy na ok. 50 min w tem 180 *.
Porady
Można też dodac płatki migdałowe, lecz nie musimy. Ja nie dodawałam.
Komentarze