Pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt czekoladowy:
Białka ubijamy na sztywno, łączymy z cukrem, żółtkami, kakao, mąkami z proszkiem.
Pieczemy w 180st. ok 30min.
Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
Placek orzechowy:
Białka ubijamy na sztywno, łączymy z cukrem, wsypujemy orzechy, delikatnie mieszamy.
Dodajemy mąki z proszkiem.
Pieczemy w 180st ok 30 min.
Krem:
4 żółtka + 1 jajko całe ubić na parze z cukrem (mikserem).
Lekko ostudzić i dodać miękką margarynę i dalej ubijać.
Następnie dodawać naprzemian: 1 serek- ubijać, 1szklankę mleka-ubijać,
drugi serek-ubijać,drugą szklankę mleka - ubijać.
Na końcu dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy.
Wykonanie:
Na jedną część biszkoptu (nasączoną wodą z cytryną), smarujemy połowę masy, przykrywamy plackiem orzechowym.
Smarujemy drugą część masy i przykrywamy biszkoptem (nasączonym).
Wierzch polewamy polewą czekoladową.
Ciasto nalepiej smakuje po leżakowaniu w lodówce, na następny dzień.
Komentarze