Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutellą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wszyscy chyba lubią czekoladę, orzeszki i nutellę-połączyłam to wszystko w moim najnowszym cieście-wyszła petarda:) Nie pogardzą nim dorośli, a już na pewno dzieci:)
Delikatne i wilgotne ciasto czekoladowo-orzechowe z pysznym maślanym kremem a do tego nutella i prażone orzechy laskowe.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na biszkopt, blaszka o wymiarach 25x30 cm
    8 jajek L
    2 łyżeki mąki krupczatki
    4 łyżki mielonych orzechów laskowych
    2 czubate łyżki dobrego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru (poj.250 ml)

    Na krem waniliowy:
    3 szklanki mleka (poj.250ml)
    4 żółtka
    1 całe jajko
    3 kopiate łyżki mąki pszennej
    3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
    4 i 1/2 łyżki cukru
    1 łyżeczka esencji brzoskwiniowej
    300 g prawdziwego masła (82/83%)

    Poncz:
    1/2 szklanki przegotowanej wody
    2 łyżki esencji waniliowej

    Ponad to:
    300 g nutelli lub innego kremu czekoladowo-orzechowego
    24 sz.t herbatników
    150 g orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z orzechami

Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami i kakao. Do masy z białek stopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st C przez 25 min. Biszkopt ostudzić, aż będzie całkowicie zimny.
  • 2. Krem: 2 szklanki mleka zagotować. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i jajkiem, następnie dodać aromat i obie mąki i ponownie zmiksować. Tak powstałą masę wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Ugotowany budyń przykryć folią, aby nie powstał kożuch, i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Ma być zimny całkowicie!
    Masło w temperaturze pokojowej zmiksować, aż się zrobi puszyste, następnie dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu i dalej miksować, aż powstanie jednolity i gładki krem.
  • 3. Orzechy włożyć do foliowego worka i pokruszyć je za pomocą wałka do ciasta. Pokruszone orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie je ostudzić.
    Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z esencją waniliową. Na biszkopt wyłożyć krem waniliowy. Na kremie ułożyć herbatniki, a herbatniki posmarować nutellą. Na nutellę wysypać prażone orzechy. Ciasto owinąć folią spożywczą, a następnie odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować