Uwielbiam piec tarty, oto następny bardzo smaczny-owocowy wypiek. Polecam. Zainspirowany przepisem z 'Gotuj krok po kroku', ale go zrobiłam po mojemu ;-)
60 min
Składniki:
500 gr mąki pszennej
150 gr cukru pudru
120 gr cukru
350 gr margaryny + 1 łyżka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jajka
450 gr truskawek (mogą być mrożone)
400 gr jabłek
2 szczypty cynamonu
70 gr skrobi ziemniaczanej
Margaryna i bułka tarta do formy
Pychotka jabłkowo-truskawkowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kruche ciasto: mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę. W środku zrobić zagłębienie, wbić jedno jajko. Delikatnie wymieszać i dodać pokrojone w kostkę masło. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ścierką i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
2.Jabłka obrać ze skórek i gniazdek nasiennych i pokroić w małą kostkę. Świeże truskawki umyć, obrać ze szypułek i przekroić na pół. Mrożone truskawki odmrozić i odcedzić od soku. Dodać do jabłek.
3.1 łyżkę masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier i mieszać aż powstanie karmel. Dodać owoce i dobrze wymieszać. Można wlać odrobinę wody. Doprowadzić do lekkiego zagotowania. Dodać cynamon i sok z cytryny. Skrobię rozmieszać w 4 łyżkach wody i dodać do masy owocowej. Wymieszać i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia.
4.Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim natłuczoną i wysypaną bułką tartą formę do tarty. Ciasto napełnić aż po brzeg owocami. 2/3 pozostałego ciasta rozwałkować na cienki płat i przykryć tartę. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Z pozostałego ciasta zrobić ozdoby i udekorować nim tartę.
5.Piec w nagrzanym do 190 stC piekarniku 50 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej jeszcze na ok. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze