1.Ubić pianę z białek z cukrem, na końcu dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Pianę odstawić w chłodne miejsce. Mąkę wymieszać z proszkiem dodać margarynę. Posiekać nożem następnie dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na formę do pieczenia. Następnie na każdą część ciasta rozsmarować około 3 łyżek dżemu, przykryć pianą z białek oraz posypać rozkruszonymi orzechami. Piec około 30 minut w piekarniku w temperaturze 160-180 °C.
2.Mąkę ziemniaczaną i żółtka rozmieszać mikserem z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać powoli mąkę z żółtkami. Ostudzić.
Utrzeć margarynę następnie stopniowo dodawać masę budyniową.
Placki przełożyć masa kremową.
Komentarze