Pychotka

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis otrzymałam od przyjaciółki. To naprawdę pychotka zwłaszcza do kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    40 dkg mąki pszennej
    20 dkg margaryny
    4 żółtka
    15 dkg cukru pudru
    2 łyżki gęstej śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 dkg orzechów włoskich
    Dżem z czarnej porzeczki

    Piana z białek
    5 białek
    20 dkg cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem
    5 żółtek
    20 dkg cukru
    ½ litra miela
    6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
    1 kostka margaryny

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić pianę z białek z cukrem, na końcu dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Pianę odstawić w chłodne miejsce. Mąkę wymieszać z proszkiem dodać margarynę. Posiekać nożem następnie dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na formę do pieczenia. Następnie na każdą część ciasta rozsmarować około 3 łyżek dżemu, przykryć pianą z białek oraz posypać rozkruszonymi orzechami. Piec około 30 minut w piekarniku w temperaturze 160-180 °C.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną i żółtka rozmieszać mikserem z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać powoli mąkę z żółtkami. Ostudzić.
    Utrzeć margarynę następnie stopniowo dodawać masę budyniową.
    Placki przełożyć masa kremową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować