Puree z dyni z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dynia pieczona z dodatkiem rozmarynu sprawia, że nabiera ona cudownie świeżego, leśnego wręcz aromatu.Sam przepis na puree z dyni jest bardzo prosty w wykonaniu a jego zastosowanie jest tak duże, że warto pokusić się o przygotowanie większej porcji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • dynia Hokkaido
    sól gruboziarnista
    świeże gałązki rozmarynu
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Puree

Puree z dyni z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia 1. Dynię myjemy, kroimy na mniejsze części i wydrążamy miąższ. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Dynia z rozmarynem 2. Każdy kawałek obficie skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz świeżym rozmarynem. Pieczemy w temp. 180’C przez ok. 1 godz. lub do miękkości.
  • Pieczona dynia z rozmarynem 3. Miękkie kawałki dyni obieramy ze skórki (opcjonalnie) i blendujemy do momentu osiągnięcia konsystencji musu.

Porady

Jeśli chcemy przechować puree z dyni przez dłuższy czas możemy je zamrozić lub zapasteryzować w słoikach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować