Puree z dyni

0 (0 ocen)

Aksamitne puree z dyni, doskonałe do ciast, babeczek, placuszków lub na wytrawnie. Podstawa naszych jesiennych, aromatycznych wypieków ;) Puree możemy przygotować na dwa sposoby: zapiekając lub gotując. Zarówno jeden jak i drugi sposób jest sprawdzony i bardzo dobry.

Składniki:

  • 1 mała dynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Puree

Puree z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię przekroić na ćwiartki i za pomocą łyżki oczyścić z nasion. Przekroić jeszcze na kilka części lub jeśli zależy nam na czasie- pokroić w kostkę. Umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 180 st.C przez około 30-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni. Jeśli za szybko się rumieni, należy przykryć ją folią aluminiową i dalej zapiekać. Dynia jest gotowa, gdy bez problemu możemy nabić ją na widelec. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie przy pomocy nożyka lub łyżeczki obrać ze skórki. Umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na puree. Przełożyć do słoiczków.

    Puree z dyni można również przygotować inaczej- gotując. W tym celu oczyszczoną dynię zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości (jeśli pokrojona jest w kostkę, będzie to trwać około 10-15 minut) Dalej postępować tak jak w przypadku pierwszego sposobu. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Smacznego!

Porady

Przepis na 2 średnie słoiczki puree z dyni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować