Pyszne, delikatne pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym to idealna propozycja na zdrowy obiad. Mięciutkie mięsne kuleczki w delikatnym sosie idealnie pasują do makaronu albo ryżu.
60 min
Składniki:
Składniki na pulpeciki:
◦500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
◦2-3 cebule
◦1 duże jajko
◦3-4 suszone pomidory
◦1 pęczek szczypiorku
◦4 łyżki kaszy manna
◦2-3 ząbki czosnku
◦sól
◦pieprz
◦1 łyżka oleju
Pulpeciki z kaszą manną w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory z puszki. Przesmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 15 minut aż część płynu odparuje. Do sosu dodajemy suszone zioła i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie cukrem. Sos miksujemy. Posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Przygotowanie pulpecików:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Szczypiorek i suszone pomidory drobno siekamy i dodajemy do mięsa, tak samo jajko, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulę. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.
Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy do sosu pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Komentarze