PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mam dla Was pulpeciki ( albo jak ktoś woli klopsiki ) z dodatkiem kaszy, zapiekane pod obłędnym sosem pomidorowym z serem.Niesamowicie aromatyczne i sycące.Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 8-10 szt )

    * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – ok. 250 g

    * kasza jęczmienna – 100 g

    * cebula – 1 szt

    * chleb pszenny – 1 kromka

    * duże jajko – 1 szt

    * sól, pieprz, papryka ostra – do smaku

    SOS:

    * pomidory w puszcze – ok. 300 g

    * czosnek – 3-4 ząbki

    * cebula – 1 szt

    * ser żółty – 100 g

    * sól , pieprz, bazylia, oregano, cukier – do smaku

    * oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pulpeciki z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    MIĘSO:

    Mięso mielone mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną i przesmażoną na złoto, drobno posiekaną cebulką.

    Dodajemy namoczoną i odciśniętą kromkę chleba, duże jajko oraz przyprawy.

    Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy na gładką masę.

    Formujemy pulpeciki i układamy w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

    SOS:

    Na odrobinie oliwy przesmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek ( uważamy, by czosnek nie przypalił się! )

    Dodajemy pomidory wraz z zalewą i na wolnym ogniu podgrzewamy do momentu aż pomidory rozpadną się, a sos zrobi kremowy.

    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem , bazylią , oregano i szczyptą cukru.

    Gorącym polewamy pulpety i obficie posypujemy startym serem.

    Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut.

    Podajemy gorące!

    Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować