"Pulchne rogaliki Babuni"

4.5 (159 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ten, jest w naszej rodzinie od pokoleń i zawsze wywołuje zachwycenie wśród najbliższych. Sprawdzona receptura na "pulchne" rogaliki z powidłami wiśniowymi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag drożdży
    400 ml letniego mleka
    20 dag margaryny
    2 jajka
    3 żółtka
    150 g cukru
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    Nadzienie:
    powidła wiśniowe lub dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

"pulchne rogaliki babuni" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzić z 2 łyżkami cukru i odrobiną mleka po czym dodać trochę mąki, tak aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie utrzeć żółtka i całe jajka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Margarynę roztopić i lekko ostudzić.

    Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, sól, wyrośnięty zaczyn, utarte z cukrem żółtka z jajkami oraz letnie mleko. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę - do połączenia składników). Następnie dodać roztopioną margarynę i wyrabiać, aż do wchłonięcia przez ciasto całej margaryny. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie odchodziło od ręki i kiedy pojawią się na jego powierzchni pęcherzyki powietrza. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy swoją objętość dwukrotnie oznacza to, że jest gotowe do dalszej obróbki.

    Kawałki ciasta rozwałkowujemy na okrągłe plkacki o grubości 3-4mm i średnicy ok 10 - 12 cm. Każde koło przecinać na 12 trójkątów. Na każdy z trójkątów kłaść łyżeczkę powideł wiśniowych. Ciasto zwijać do środka koła formując rogaliki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki piec w temperaturze 180 - 190 C, aż lekko się zrumienią.

Porady

Polecam również nadzienie serowe z rodzynkami. Rogaliki dodatkowo możemy polukrować lub polać roztopioną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować