Rogaliki babuni

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis dostałam od babci, która jest mistrzynią drożdżowych wypieków. Rogaliki znikają w mig, uwielbiane nie tylko przez członków rodziny ale także sąsiadów i znajomych.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 ¼ kg mąki (warto mieć trochę więcej do podsypywania)
    ¾ kostki (ok 75g) świeżych drożdży
    ½ litra mleka
    ½ szklanki oleju roślinnego
    4 żółtka
    1 całe jajko
    2 szklanki cukru
    100g (1/2 opakowania) kwaśnej śmietany (12%)
    kostka masła
    szczypta soli

    Nadzienie:
    4-5 średnich, twardych jabłek
    rodzynki
    pół łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogaliki babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i szklankę cukru do tego dodajemy część mąki i miksujemy na gładką masę (o konsystencji ciasta na racuchy – musi być bardzo gęste ale nadal lejące). Miskę z zaczynem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. Ciasto:
    Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy do niego resztę składników i wyrabiamy. Ciasto jest gotowe gdy nie lepi się do rąk – wtedy należy je ponownie pozostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Bierzemy kulkę ciasta (mniej więcej taką jaką jesteśmy w stanie schować w obu dłoniach) i rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 0.5 cm, tniemy na 8 trójkątów, nakładamy farsz i formujemy rogaliki.
  • 4. Nadzienie:
    Obrane i pokrojone w kostkę jabłka prażymy przez ok 10-15 min na małym ogniu, aż lekko zmiękną, dodajemy garść rodzynek i cynamon.
  • 5. Rogaliki pieczemy w temp. 175C przez 20 min (aż się zarumienią)

Porady

Z podanego przepisu wychodzi ok 70 szt. rogalików. Upieczone i wystudzone rogaliki świetnie nadają się do zamrażania - smakują jak świeże, sprawdzą się jako poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Jako nadzienie można wykorzystać też śliwki węgierki (świeże lub ze słoika) oraz marmoladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować