Rogaliki babuni

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Przepyszne i szybkie w wykonaniu rogaliki z marmoladą.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1kg mąki pszennej
    - 400g kwaśnej śmietany
    - 6 łyżek cukru
    - 100g drożdży
    - 2 kostki margaryny
    - 2 jajka
    - marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogaliki babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę z margaryną posiekać, dodać jajka i drożdże. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 1 godz. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując mąki (należy pamiętać że ciasto drożdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki).
    Dzielimy na kilka części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik.
    Piec 20-25 min. w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować