Ptysiowe łabędzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do szklanki wody dodajemy
masło i szczyptę soli. Zagotowujemy.
Do wrzątku dodajemy
mąkę, zaparzamy,
studzimy. Do zimnej masy dodajemy
po jednym jajku. Wyrabiamy.
Na blachy wyciskamy
taką samą liczbę okrągłych
ptysiów o śr. 7 cm oraz wzorów
w kształcie litery S i kuleczek.
Pieczemy w temperaturze
200 °C ok. 20-25 minut.
2.Schłodzoną śmietanę ubijamy
mikserem. W połowie
ubijania dodajemy cukier waniliowy,
a pod koniec puder.
3.Zimne ptysie przekrawamy
w poprzek. Na podstawy wyciskamy
krem. Wierzch ptysiów
przekrawamy na pół,
formując skrzydła. Z „S-ów”
robimy szyje i głowy, a z kuleczek
ogony. Posypujemy cukrem
pudrem.
Komentarze