Ptysiowe łabędzie

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Smakują jak zwykłe ptysie, ale wyglądają niezwykle efektownie.

Składniki:

  • Ciasto: 200 g mąki
    ● sól
    ● 6 jajek
    ● 100 g masła
    Krem: 1 litr śmietany 36-proc.
    ● cukier waniliowy
    ● 4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Ptysiowe łabędzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szklanki wody dodajemy
    masło i szczyptę soli. Zagotowujemy.
    Do wrzątku dodajemy
    mąkę, zaparzamy,
    studzimy. Do zimnej masy dodajemy
    po jednym jajku. Wyrabiamy.
    Na blachy wyciskamy
    taką samą liczbę okrągłych
    ptysiów o śr. 7 cm oraz wzorów
    w kształcie litery S i kuleczek.
    Pieczemy w temperaturze
    200 °C ok. 20-25 minut.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy
    mikserem. W połowie
    ubijania dodajemy cukier waniliowy,
    a pod koniec puder.
  • 3. Zimne ptysie przekrawamy
    w poprzek. Na podstawy wyciskamy
    krem. Wierzch ptysiów
    przekrawamy na pół,
    formując skrzydła. Z „S-ów”
    robimy szyje i głowy, a z kuleczek
    ogony. Posypujemy cukrem
    pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować