Jezioro łabędzie

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kocham lepić, tworzyć, formować, dla mnie to prawdziwa zabawa :), tak więc praca przy łabędziach była dla mnie prawdziwą przyjemnością!. Najważniejsza sprawa to zrobić wdzięczne długie szyje i dobre ciasto ptysiowe. Przepis jest na 25-30 sztuk.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto parzone, ptysiowe:

    7 dużych jaj
    500 ml wody
    25 dag maki pszennej
    25 dag masła lub dobrej margaryny

    Masa śmietankowa:


    600 ml śmietany kremówki
    2 opakowania śmietan - fixu


Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Jezioro łabędzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Margarynę z wodą rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia, małymi porcjami dosypujemy mąkę i cały czas gotujemy mieszając. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Mikserem miksujemy wystudzone ciasto i dodajemy kolejno po jednym jajku. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy.

    2. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, formujemy szyje oraz brzuszki łabędzi.

    3. Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy ciasto ok 20 minut, aż będą dobrze wypieczone i brązowe. Upieczone elementy łabędzi zsuwamy na tacę i odstawiamy do ostudzenia.

    Masa śmietankowa:
    1. Kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, kiedy jest już sztywna wsypujemy śmietan fixy i dobrze razem miksujemy.


    Składanie łabędzi:

    1.Do jednego ciasta potrzebujemy dwa krążki ciasta, szyje i jedną łyżeczkę masy śmietankowej.

    2. Na dolne kółeczko nakładamy masę śmietankową, wbijamy szyje w masę, drugie kółko przecinamy na pół i dajemy na górę tworząc skrzydła. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować