pszenny chlebek na mleku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem :P mój dzisiejszy eksperyment

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok 1/2 kg mąki pszennej
    1/4 paczki świeżych drożdży (25 g)
    1 szklanka* mleka u mnie 3,2 %
    1 szklanka* wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    ok 2 łyżki siemienia lnianego
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka babki płesznik
    1 łyżka oleju rzepakowego
    odrobina oleju i bułki tartej

    * szklanka 200 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pszenny chlebek na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do lekko podgrzanego mleka wsypuję sól i cukier mieszam dodaje drożdże mieszam.
    Dolewam wodę
  • image-2266mf2 2. Dosypuje powoli mąkę ciągle mieszając, dodaje sezam, babkę i siemię oraz na końcu dolewam olej i mieszam do połączenia składników
    Ciasto jest zwarte lekko klejące
  • 3. Foremkę smaruje odrobiną oleju, dno i boki wsypałam tartą bułką
  • image-1oeqamp 4. Wykładam ciasto, powinno zająć 1/2 blaszki górę wyrównuję zwilżoną dłonią
  • image-169lc5k 5. Odstawiam aż podwoi swoją objętość wtedy
    Wstawiam do nagrzanego piecyka góra-dół 160- 170 stopni
    piekę godzinę nie otwierając drzwiczek
  • image-1v1iweb 6. Po godzinie sprawdzam patyczkiem, jeśli jest suchy wył. piekarnik i wyjmuje z blaszki kładę na kratce i zostawiam w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami aby całkowicie ostygł

Porady

nie otwieraj drzwiczek przed upływem godziny możesz pominąć ziarna lub dodać inne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować