Chleb pszenny na mleku

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam o to pyszny i mięciutki chlebek z mąki pszennej na mleku, chlebek świetnie smakuje z wędlinką oraz dżemem, polecam serdecznie!

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Porcja na 2 chlebki w keksówce:
    850 g mąki pszennej
    3,5 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżeczki soli
    szczypta cukru
    30 g drożdży świeżych

    Dodatkowo:
    jajko
    mak niebieski
    smalec
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenny na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, pokruszone drożdże oraz letnie mleko, zagnieść ciasto ręką, ciasto będzie luźne nie może być twarde, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • 2. Keksówki wysmarować smalcem, wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • posypywanie makiem 3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, jajko rozbełtać i posmarować wyrośnięte chlebki, posypać makiem i wstawić do piekarnika na ok 50 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować