Są mięsiste, mają chrupiącą skórkę. Uzależniają, ciężko nie sięgnąć po jeszcze następną. Przepis na te lniane bułeczki to totalny eksperyment z mojej strony. Eksperyment niezwykle udany, gwarantuję! Spróbujcie!
45 min
Składniki:
1/2szkl otrąb pszennych
2 łyżki oleju lnianego
1szkl wody (letniej)
szczypta soli
3/4szkl mąki pszennej 500
1 i 1/2szkl mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4szkl siemienia lnianego + odrobina wrzątku
jajko + otręby pszenne (do smarowania i posypania)
Pszenno-razowe bułeczki lniane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierkarnik nagrzać do 170 stopni (opcja grzania: termoobieg). Siemię lnane zalać wrzątkiem (tak, aby woda przykryła ziarenka). Do miski wsypać otręby pszenne, dodać olej lniany, zalać letnią wodą. Dodać namoczone siemię lniane. Wymieszać. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto (powinno być zbite, ale przy tym lekko klejące się). Z masy formować kulki, lekko spłaszczać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać. Wysmarować nim bułki, a następnie posypać otrębami. Wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Ostudzić na kratce. Przechowywać w suchym miejscu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze