Zdrowe bułeczki razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wieczorem w dzień poprzedzający pieczenie przygotowujemy ciasto.
Przygotowujemy zaczyn: drożdże zasypać cukrem, zalać wodą letnią (nie gorącą) i poczekać kilka minut aż zaczną się pienić.
Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, wsypujemy mąkę i otręby, robimy dołek do którego wlewamy aktywny zaczyn. Dolewając wody wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Ja wyrabiałam za pomocą robota kuchennego +hak. Dosypujemy większą część ziaren, część pozostawiamy do posypania bułeczek. Wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto. Przenosimy do naoliwionej miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką na noc (bądź gdy robimy w dzień to czas wyrastania ciasta to min. 2,5 h).
Rano dzielimy ciasto na 9 części, ugniatamy w kształt kuleczki. Wykładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Czekamy jeszcze min. 30 min żeby ponownie wyrosły. Smarujemy pędzelek z wodą i posypujemy ziarnami lekko je przyciskając. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy ok 15-20 minut.
Komentarze