Zdrowe bułeczki razowe

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz.

Chrupiące zdrowe bułeczki

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    50 g mąki razowej żytniej
    150 g mąki razowej owsianek
    4 łyżki miksu otrębów
    14 g świeżych drożdży (7g suchych drożdży)
    1 1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru+ 1 łyżeczka syropu z agawy
    2 łyżki oliwy z oliwek
    60 g mieszanki ulubionych nasion( sezam, len, słonecznik, pestki z dyni
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Zdrowe bułeczki razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem w dzień poprzedzający pieczenie przygotowujemy ciasto.

    Przygotowujemy zaczyn: drożdże zasypać cukrem, zalać wodą letnią (nie gorącą) i poczekać kilka minut aż zaczną się pienić.

    Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, wsypujemy mąkę i otręby, robimy dołek do którego wlewamy aktywny zaczyn. Dolewając wody wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Ja wyrabiałam za pomocą robota kuchennego +hak. Dosypujemy większą część ziaren, część pozostawiamy do posypania bułeczek. Wyrabiamy jeszcze chwilę ciasto. Przenosimy do naoliwionej miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką na noc (bądź gdy robimy w dzień to czas wyrastania ciasta to min. 2,5 h).

    Rano dzielimy ciasto na 9 części, ugniatamy w kształt kuleczki. Wykładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Czekamy jeszcze min. 30 min żeby ponownie wyrosły. Smarujemy pędzelek z wodą i posypujemy ziarnami lekko je przyciskając. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy ok 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować