Chrupiące bułeczki razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki wsypujemy sól, wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu gdy już odchodzi od dłoni i przykrywamy je bawełnianą lub lnianą ściereczką oraz odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy bułeczki. Z podanej ilości składników otrzymujemy 9 bułeczek.
Układamy bułeczki na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każda bułeczkę oprószamy mąką i nacinamy nożem na krzyż.
Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na ok. 20 min. i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 min. w temp. 250 st. C. Po upieczeniu bułeczki należy wyjąć z piekarnika.
Komentarze