Chrupiące bułeczki razowe

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczne i bardzo proste w pieczeniu bułeczki z mąki razowej.

  • 30 min

Składniki:

  • 20 dkg mąki pszennej razowej
    10 dkg maki żytniej razowej
    20 dkg maki pszennej
    25 g drożdży
    Płaska łyżeczka soli
    1 szklanka ciepłej wody
    0,5 szklanki ciepłego mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chrupiące bułeczki razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki wsypujemy sól, wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu gdy już odchodzi od dłoni i przykrywamy je bawełnianą lub lnianą ściereczką oraz odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy bułeczki. Z podanej ilości składników otrzymujemy 9 bułeczek.
    Układamy bułeczki na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każda bułeczkę oprószamy mąką i nacinamy nożem na krzyż.
    Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na ok. 20 min. i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 min. w temp. 250 st. C. Po upieczeniu bułeczki należy wyjąć z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować