Pstrąg pod pierzynką z porów

0 (0 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam ryby podane w przeróżnej postaci.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    400g filetów pstrąga
    ok. 1,5 łyżeczki pieprzu białego
    ok 1 łyżeczki soli
    1 kostka czosnkowa (czosnek w proszku)
    sok z jednej cytryny

    Składniki na farsz:

    3 pory – w zależności od wielkości,
    Olej do smażenia,
    Śmietana – małe opakowanie,
    Sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg pod pierzynką z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pory 1. Pory obieramy i myjemy. Następnie wkładamy do naczynia i zalewamy wrzącą wodą, około pół minuty trzymamy we wrzątku ( będą lepsze w smaku). Wyjmujemy i kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy trochę oleju i wkładamy pokrojone pory. Dusimy na średnim ogniu około 10 min. Pod koniec duszenia dodajemy do smaku sól, pieprz, oraz śmietanę. Dalej mieszamy do zagotowania śmietany.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pstrąga myjemy, czyścimy z ości, dzielimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, 1 kostką czosnkową i skrapiamy cytryną. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pstrąga i lekko polewamy oliwą. Całość przykrywamy np. folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
  • 3. Po 20 minutach wyjmujemy rybę i nakładamy na filety „pierzynkę” z porów. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10-15 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować