Pstrąg pod pierzynką z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory obieramy i myjemy. Następnie wkładamy do naczynia i zalewamy wrzącą wodą, około pół minuty trzymamy we wrzątku ( będą lepsze w smaku). Wyjmujemy i kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy trochę oleju i wkładamy pokrojone pory. Dusimy na średnim ogniu około 10 min. Pod koniec duszenia dodajemy do smaku sól, pieprz, oraz śmietanę. Dalej mieszamy do zagotowania śmietany.
2.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pstrąga myjemy, czyścimy z ości, dzielimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, 1 kostką czosnkową i skrapiamy cytryną. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pstrąga i lekko polewamy oliwą. Całość przykrywamy np. folią aluminiową – lepiej się piecze pod przykryciem, nie wysycha. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
3.Po 20 minutach wyjmujemy rybę i nakładamy na filety „pierzynkę” z porów. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10-15 minut
Komentarze