Pstrąg na niebiesko.

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.

Pstrąg inaczej

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 pstrąg
    0,5 l woda
    2 łyżki octu
    0,25 l wino czerwone
    1 p. włoszczyzny (2 marchewki,1/2 seler,1 pietruszka)
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    Sól, pieprz
    Żelatyna
    1 białko do sklarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pstrąg na niebiesko. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut.
    Podczas gotowania wywaru, pstrąga wyfiletować, umyć i nadać mu kształt w jakim go chcemy podac, pomagając przy tym sobie np. patyczkiem do szaszłyków, nicią kucharską, wykałaczkami.
    Po ugotowaniu nadanie naszej rybce kształtu nie będzie już możliwe.
    Po 15 minutach gotowania wywaru, włożyć do niego ukształtowaną przez nas rybkę, która natychmiast nabierze błękitnego koloru.
    Gotować jeszcze 30 minut na bardzo małymogniu, nie dopuszczając do wrzenia.
    Następnie wyjąć pstrąga na pólmisek, udekorować.
    Z wywaru wyjąć warzywa. Wywar sklarować, przecedzić przez sito wyłożone gazą.
    Dodać żelatynę. Potrzebna ilość musimy odmierzyć sami. Zależy to od ilości pozostałego wywaru i producenta żelatyny.
    Udekorowanego pstrąga zalać tężejącą galaretą.
    Dokładny opis klarowania na blogu http://edicook.blogspot.com/2013/01/osos-w-galarecie.html
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karp na niebiesko

To może cię zainteresować