Przysmak Kanady czyli Nanaimo Bars

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Smacznie, słodko i bez pieczenia.

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    125g masła
    50g cukru
    1 jajko
    4 łyżki kakao
    300g herbatników
    200g wiórków kokosowych
    100g migdałów
    100g sezamu
    100g drobno posiekanych orzechów włoskich

    Krem:
    50g masła
    250g cukru pudru
    80g śmietanki 30% lub 36%
    2 łyżki proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego

    Polewa:
    2 tabliczki czekolady
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Przysmak kanady czyli nanaimo bars - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód.
    1.Masło roztop na ogniu. Dodaj cukier, kakao i wszystko dobrze wymieszaj. Zdejmij z ognia i ostudź.
    2. Do masy dodaj rozbełtane jajko i dokładnie wymieszaj.
    3. Dodaj herbatniki, wiórki kokosowe, migdały, sezam, orzechy . Wszystko wymieszaj i wylej na wyłożoną folią blaszkę 20x20.
    4. Wsadź do lodówki na 30 min.
  • 2. Krem.
    1. Miękkie masło utrzyj z proszkiem budyniowym i śmietanką aż powstanie puszysta i gładka masa.
    2. Dodaj cukier puder i ucieraj mikserem ok 5 min.
    3. Krem wyłóż na schłodzony spód i wstaw do lodówki na 30 min.
  • 3. Polewa.
    1.Masło i połamaną czekoladę umieść w szklanej misce, która będzie nad garnkiem z wodą i podgrzewaj ją na małym ogniu, robiąc tak zwaną kąpiel wodną. Czekoladą polej przygotowane ciasto. Polewę można posypać kolorową posypką, kokosami lub migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować