Nanaimo Bars-Kanadyjskie ciasto bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kanadyjskie ciasto bez pieczenia,które nazwane jest kanadyjską delicją. Oryginał zawiera polewę czekoladową natomiast ja wzbogaciłam to ciasto o mus malinowy co daje ciekawy smak. Polecam :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • SPÓD CIASTA:
    130g masła
    70g cukru brązowego (można użyć zwykłego)
    3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
    210g herbatników maślanych (rozdrobionych nie koniecznie na pył)
    50g wiórków kokosowych
    50g płatków migdałowych
    1 jajko "rozbełtane"

    KREM:
    200g cukru pudru (można dać mniej jeżeli będzie dla Was za słodkie)
    100g masła w temperaturze pokojowej
    aromat kokosowy (możecie użyć zamiennie śmietankowego,waniliowego)
    1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
    3 łyżki mleka

    MUS MALINOWY:
    300g mrożonych malin
    100g cukru
    3 łyżeczki żelatyny w proszku
    250g śmietanki kremówki 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Nanaimo bars-kanadyjskie ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:W garnku rozpuszczamy masło,dodajemy cukier i kakao.Mieszamy do połączenia się składników.Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajko. Jeszcze raz dokładnie mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy wiórki kokosowe,migdały oraz pokruszone herbatniki. Mieszamy i masą wykładamy dno tortownicy. Wkładamy na 1h do lodówki.

    KREM:Masło ucieramy na puch. Cukier puder łączymy z budyniem,aromatem i mlekiem. Dodajemy do masła i wszystko razem miksujemy. Wyjmujemy formę ze spodem z lodówki i wykładamy przygotowany krem.

    MUS:Maliny wkładamy do garnka,wsypujemy cukier i gotujemy aż maliny się rozpadną a cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą tak aby woda przykryła proszek. Mieszamy i odkładamy na ok.10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy na małym ogniu (uwaga tylko,że zagotujcie żelatyny) i przelewamy do jeszcze ciepłych malin. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną śmietankę ubijamy i dodajemy zimne maliny. Ubijamy do połączenia się składników. Mus wykładamy na krem i wsadzamy do lodówki na 3-4h a najlepiej na całą noc. Ciasto wyjąć z lodówki na co najmniej 30minut przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować