Przecier winogronowy do ciast i deserów

4.99 (162 ocen)

Przecier z ciemnych winogron - można wykorzystać do przygotowania galaretki, kisielu lub budyniu.

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron (waga owoców po oberwaniu z kiści)
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.99 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Przecier winogronowy do ciast i deserów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona przebieramy, myjemy, odsączamy i rozgniatamy. Zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
  • 2. Gorące winogrona przekładamy na sito i przecieramy, oddzielając skórki i pestki.
  • 3. Do przecieru dodajemy cukier (jeśli winogrona były mało słodkie, można dodać więcej cukru), gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut.
  • 4. Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 1,5 litra przecieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować