Profiterolki nadziewane kremem karpatkowym

  • wyświetlono: 294 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Małe, nadziewane ciastka z ciasta parzonego, czyli mini ptysie. Idealne na każdą okazję i uwielbiane przez wszystkich łasuchów.

zd
  • 30 porcje
  • 60min

Składniki

Ciasto parzone:
125 g masła
4 jaja
250 ml wody
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej

Krem karpatkowy:
3 szklanki mleka
300g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka

Dodatkowo:
50 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Profiterolki nadziewane kremem karpatkowym

  • 1. W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą, aż masło całkowicie się rozpuści. Po zagotowaniu wsypać mąkę i mieszać. Należy uważać, by ciasto dobrze się połączyło i nie przywarło do garnuszka. Ciasto jest już gotowe, gdy ma szklisty wygląd i łatwo odchodzi od ścianek garnuszka. Następnie należy zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie, dodać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
  • 2. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać na blachę ciasto w kształcie kółek o średnicy około 3 cm lub wykładać małą łyżeczką.
    Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
  • 3. Krem karpatkowy:
    Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, a pozostałe mleko zmiksować dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Powstałą mieszankę dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby uniknąć powstanie grudek. Gotować około minutę do zgęstnienia, a następnie zostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Na koniec dodawać stopniowo do masła chłodny budyń, ciągle miksując.
    Za pomocą szprycy nadziewać kremem karpatkowym upieczone profiterolki.
    Mleczną czekoladę rozpuścić na parze, szybkimi ruchami, za pomocą łyżeczki, polać ciastka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ptysiekarpatkaciasto parzonekrem karpatkowyptyśprofiterolki

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkoptowa – karpatkowa pokusa

Dodane przez: martynaprzewlocka

Biszkoptowa – karpatkowa pokusa z mlekiem...

Biszkoptowo – karpatkowa pokusa...

image-22d2pr1

Dodane przez: ewa1009

Ciasto z kaszą manną i masą karpatkową

Gorąco polecam do wypróbowania...

CIASTO MARCHEWKOWE Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO MARCHEWKOWE Z NADZIEWANYMI GRUSZKAMI

Lubicie ciasto marchewkowe? Ja...

Ciasto orzechowe z kremem

Dodane przez: Skotka

Ciasto orzechowe z kremem

Kruche ciasto z winnym dżemem,...

Brownie z kremem mascarpone

Dodane przez: Futka

Brownie z kremem mascarpone

Dzisiaj zapraszam na moje ulubione...

image-271rlcm

Dodane przez: paulette17

KARPATKA Z DOMOWYM BUDYNIEM- KREMEM

Delikatna i rozpływająca się w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE