Profiterolki nadziewane kremem karpatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą, aż masło całkowicie się rozpuści. Po zagotowaniu wsypać mąkę i mieszać. Należy uważać, by ciasto dobrze się połączyło i nie przywarło do garnuszka. Ciasto jest już gotowe, gdy ma szklisty wygląd i łatwo odchodzi od ścianek garnuszka. Następnie należy zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto wystygnie, dodać jajka jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
2.Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać na blachę ciasto w kształcie kółek o średnicy około 3 cm lub wykładać małą łyżeczką.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
3.Krem karpatkowy:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, a pozostałe mleko zmiksować dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Powstałą mieszankę dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby uniknąć powstanie grudek. Gotować około minutę do zgęstnienia, a następnie zostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Na koniec dodawać stopniowo do masła chłodny budyń, ciągle miksując.
Za pomocą szprycy nadziewać kremem karpatkowym upieczone profiterolki.
Mleczną czekoladę rozpuścić na parze, szybkimi ruchami, za pomocą łyżeczki, polać ciastka.
Komentarze