Prawdziwe Świąteczne Pierniczki

4.42 (200 ocen)

  • 3 min

Przepis babci ,a więc sprawdzony i doprecyzowany jak się da. Mogą leżeć w pojemniku pół roku i dalej będą mięciutkie ,a nawet lepsze niż zaraz po upieczeniu niestety u mnie jak wytrzymają miesiąc to sukces :-)

  • 3 min

Składniki:

  • 100g masła
    250g miodu
    150g cukru
    2 łyż przyprawy do piernika
    2łyż kako
    600g mąki
    15g proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2jajka
Wystaw ocenę:

4.42 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Prawdziwe świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić na małym ogniu tak aby się nie zagotowało i dodać miód , cukier , przyprawę do piernika i kakao. Wszystko zagotować i zostawić do ostygnięcia.
    Kiedy masa ostygnie dodać do niej jajka , proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz mąkę. Masę wyrabiamy rękami , może ona wydawać się trochę kleista. Ciasto w woreczku odstawiamy na noc do lodówki można też wsadzić na pół godziny do zamrażarki jeśli chcemy pierniczki zrobić tego samego dnia :-)
    Ciastko rozwałkować na grubość 1cm i piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni ok 7-10min.

Porady

Najlepiej zrobić podwójną porcję i pamiętać aby ciasto nie było rozwałkowane za cienko bo wtedy pierniczki zrobią się twarde.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować