Drożdżowe bułeczki z dżemem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybko i prosto :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg mąki
    1 kostka drożdży
    2jajka + 2 żółtka
    szklanka cukru
    kostka margaryny
    2 szklanki mleka

    Kruszonka:
    100g masła
    100g mąki
    100g cukru + cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Drożdżowe bułeczki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10e089h 1. W szklance ciepłego ale nie gorącego mleka rozpuścić drożdże. Odstawić.
    Do miski wlać szklankę ciepłego mleka i wymieszać z połową szklanki cukru tak żeby cukier troszkę się rozpuścił. Następnie do miski z mlekiem i cukrem dolewamy drożdże rozpuszczone w mleku i dodajemy około pół szklanki mąki - wymieszać i odstawić na 10min. Gdy ciasto wyrośnie dodać pozostałe składniki . MARGARYNĘ POKROIĆ W KOSTKĘ NIE ROZTAPIAĆ!. Wszystko wymieszać rękami i odstawić na 10min.Z wyrośnietego ciasta formujemy bułeczki dodajemy do środka dżemu lub też nie - jak kto lubi :-) Odstawiamy na blaszce na kolejne 10min. Smarujemy górę żółtkiem i posypujemy kruszonką.

    Kruszonka: wszystkie skladniki wsypujemy do miski i łączymy ze sobą za pomocą widelca wtedy wyjdzie świetnie wyglądająca kruszonka :-)

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około 10min.

    Smacznego!

Porady

Jeśli nie chce wam się lepić można też ciastko wrzucić do formy wyłożonej papierem :-) wtedy wystarczy piec o 5-10min dłużej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować