Drożdżowe bułeczki z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szklance ciepłego ale nie gorącego mleka rozpuścić drożdże. Odstawić.
Do miski wlać szklankę ciepłego mleka i wymieszać z połową szklanki cukru tak żeby cukier troszkę się rozpuścił. Następnie do miski z mlekiem i cukrem dolewamy drożdże rozpuszczone w mleku i dodajemy około pół szklanki mąki - wymieszać i odstawić na 10min. Gdy ciasto wyrośnie dodać pozostałe składniki . MARGARYNĘ POKROIĆ W KOSTKĘ NIE ROZTAPIAĆ!. Wszystko wymieszać rękami i odstawić na 10min.Z wyrośnietego ciasta formujemy bułeczki dodajemy do środka dżemu lub też nie - jak kto lubi :-) Odstawiamy na blaszce na kolejne 10min. Smarujemy górę żółtkiem i posypujemy kruszonką.
Kruszonka: wszystkie skladniki wsypujemy do miski i łączymy ze sobą za pomocą widelca wtedy wyjdzie świetnie wyglądająca kruszonka :-)
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około 10min.
Smacznego!
Porady
Jeśli nie chce wam się lepić można też ciastko wrzucić do formy wyłożonej papierem :-) wtedy wystarczy piec o 5-10min dłużej.
Komentarze